Chase your dreams - In high heels of course

Mentalt Slået ud af kurs

Det har været de hårdeste 3 uger i mit liv. I tirsdags måtte jeg sige farvel til min Mentor, største inspiration og aller bedste ven – Nemlig min elskede Momse. Som mange af jer ved, har jeg et helt ubeskriveligt og meget stærkt bånd til denne kvinde, hvilket også er grunden til jeg den sidste tid har smidt alle mine egne projekter, blog og arbejde på gulvet, for at være ved hendes side, til det aller aller sidste.Lalaberlin-new-1Momse har været syg det sidste års tid, med kræft og til sidst et hul på tarmen, som var det der var med til at suge livet ud af hende. Det har været med op og nedture, kemo behandling og 7 måneder uden behandling. En operation af hul på tarmen var åbenbart ikke på tale, da det blev besluttet at det var et, alt for risikabel indgreb – Det eneste man  så kunne tilbyde, var at smertedække hende med morfin – og så måtte tiden vise, hvor lang tid der ville gå.

De første dage på hospitalet var hun ved godt mod, trods lægernes information om at de intet kunne stille op, mod hendes hul på tarmen og den kræft der havde indkapslet det. Hun havde dog fået indopereret et dræn som skulle være med til at dræne en byld, der var skyld i hun blev dårlig og indlagt, men man tjekkede ikke yderligere op på dette, med en evt ny scanning. Man besluttede bare at der ikke var mere at gøre dér.

Efter ca 5 dage på hospitalet vælger man at give hende en sprøjte der selv skyder medicin ind i interval, hvilket vil sige hun vil være total smertedækket. Hvad der også skete, var at hun blev meget sovende. Sygeplejerskerne forsikrede mig (på hospitalet) om, at det kun ville være i starten, indtil kroppen havde vænnet sig til den nye medicin – Men hvad jeg ikke vidste, var at det var en stor fed løgn.  Hun sov i flere dage, hvor vi kun havde meget kort kontakt med hende, hvilket undrede os meget.

Lalaberlin-2

To dage før hendes død googlede min mor og moster denne måde at smertedække hende på og fandt ud af noget meget skræmmende.

Momse var heldigvis kommet på hospice. Et rigtig dejligt sted i Trekroner, med det sødeste personale, dejlige omgivelser, flere resourcer til pleje og hendes egen store stue, med udsigt lige ud i naturen. Dog havde VI pårørende nok mere gavn af det, end momse selv, som desværre lå bedøvet i sin seng, alt i mens vi holdt hende i hånden, sang for hende, kyssede hende og mor overnattede der, for at momse ikke skulle være alene.

Jeg ved ikke hvordan jeg skal få formuleret det her ud, men hvad vi fandt ud af, var at momse blev bedøvet ind i en fremskudt død. Ja man kan vel beskrive det som aktiv dødshjælp i forklædning. Man havde fra “højere magter” besluttet sig for at der ikke var mere at gøre for momse, så i stedet for at hun skulle leve i et måske smertehelvede ( hvilket overhovedet ikke ville ha været værdigt) valgte man at give hende den her sprøjte, der sprøjter medicin ind hver 10 minut, og på den måde lukker kroppen  stille og roligt ned, alt i mens patienten intet  mærker til det.

Det værste af det hele er,  at ingen af os pårørende har været informeret om hvad det reelt er, som at de har givet hende – De har udtrykt det således, at det ville hjælpe hende mod hendes smerter – ikke at det ville “tage livet af hende” i en bedøvende rus.

Lalaberlin-new2Heldigvis har momse på intet tidspunkt været alene – og så god og dejlig som hun var, fortjente hun ikke at skulle ligge der meget længere. D, 15.3 kl 20.20 spredte hun sine smukke vinger. Hun var så smuk, helt til det sidste åndedrag og fløj så yndigt ud af sin syge krop. Jeg kan næsten ikke være i mig selv ved tanken, Mit hjerte er knust, jeg er mentalt slået ud af kurs, og  min sjæl bløder. Må min smukke momse hvile i fred. <3  I hjertet gemt, aldrig glemt. <3

538117_490901954301191_1238230004_n

“Min pointe med at skrive det her indlæg, er at jeg synes det er sygt man i Danmark har ulovliggjort aktiv dødshjælp, når det egentlig er det de (lidt) gør ved “opgivet” ældre patienter (som min egen mormor) og så i samme moment glemmer at informere de pårørende om hvad det reelt er, at de har gang i.! brugen af palliativ sedering er lovlig i danmark, men  det må kun bruges til svært lidende patienter, hvor døden forventes at indtræde inden for få timer eller dage, og jeg vil ikke mene det var tilfældet med min mormor.”  – vidste i at sådan noget hér foregår?


 

 

18 kommentarer

 • Anja

  Kære Nadialine.
  For knapt tre år siden tog jeg afsked med min Far på Hospice Sjælland i forbindelse med hans kræftforløb. Dette skete ved smertelindring med samme type, som du omtaler blev benyttet ved din Momse.
  Jeg er ikke i tvivl om, at den doserende morfinsprøjte er med til at fremskynde patientens afrejse, men når det er sagt, så er jeg overbevist om, at i som pårørende er blevet informeret, da det ikke sker uden samtykke.
  Jeg finder det værdigt over for patienten at anvende denne form for smertelindring til terminalpatienter – og dette baserer jeg på min Fars sidste nat inden, for der var min Far i delirium og ramt af smerter. Så snart han blev lindret blev han rolig og vejrtrækningen blev “normal”.
  Det er ikke medicinen alene, der fik din Momse ( eller min Far) til at sove den sidste tid – det var sygdommen! Medicinen gav dem blot en værdig afsked med livet. Jeg har en veninde, hvis Mor ikke fik denne mulighed i sin sidste fase. Min veninde har den dag i dag traumer over det sidste døgn, da hendes mor i ikke-kontaktbar tilstand vred sig og skreg af smerter. Dette tjener intet formål for pårørende at være vidne til og det er yderst uværdigt og sørgeligt at der ikke blev smertedækket for hendes mor.
  Jeg håber, at du har forliget dig med forløbet og kan glæde dig over, at Momse forlod Verden med værdighed.
  Jeg kondolerer for dit tab.
  Jeg vil gerne i denne forbindelse takke Hospice Sjælland og Hospice-præst Sara for jeres fantastiske pasning af min Far og behandling af os pårørende ❤❤❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadialine

   Hej Anja.

   Tusind tak for din kommentar på dette indlæg, og fordi du deler din historie med mig her på bloggen. det sætter jeg absolut kæmpe stor pris på.

   Jeg er godt klar over at der ikke var nogen anden udvej, og mener også at det var den mest værdige måde at afslutte et smukt liv på. for som du selv siger ville det være forfærdeligt med en sidste tid i smerter. og jeg er evigt taknemmelig for at hun ikke skulle dø i sådan et helvede, og at vi skulle være vidne til sådan en død. Jeg ved ikke om momse selv tog den beslutning om at få denne sprøjte, og ønskede at vi ikke skulle vide det. det er jo ikke til at sige. men når alt det er sagt, har jeg sluttet fred med tanken og glæder mig over at hun har fået fred (nu hvor det skulle være sådan) Ligeledes vil jeg selvfølgelig også sende dig min kondolance ved dit tab af din far. <3 <3 ønsker dig alt godt. <3 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Futti

  Gør mig ondt. Kender desværre til det.

  Må jeg spørge hvor hun var indlagt? Også Roskilde?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nadialinevonbach

   Ja først blev hun indlagt på køge, men overflyttet til roskilde efter 3 dage, og det var her (på roskilde) alt det med sprøjten blev besluttet over hovedet på os allesammen

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg ville ønske at du kunne forstå hvor meget man som cancerpatient lider. Hvis hun skulle være så lidt smertedækket at hun var ved bevidsthed ville have betydet ulideligt stærke smerter for hende. Du må bare acceptere hendes ønske og acceptere at sundhedspersonalet ved meget, meget mere end du gør. Patienterne oplever rigtigt ofte i deres sidste tid at deres pårørende skaber mange konflikter med sundhedspersonalet fordi de gerne vil holde liv i deres bedstemor eller hvad det nu er langt, langt ud over hvad der er rimeligt. Pårørende tænker i realiteten kun på sig selv og ikke patienten. Hun har holdt sig i live længe nok for din skyld og vær du taknemmelig for det.
  Så husk lige: dont be a dick. Du er i sorg lige nu og det er helt naturligt. Det lyder som om at det hele endte som det skulle – at det var en smuk oplevelse for jer alle. Vær taknemmelig for det og prøv at nedtone din kritik af dem, der ved bedre end dig, når nu du har en yderst mangelfuld viden på området.

  Mvh en der arbejder i sundhedsvæsnet

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

   Tror nu godt Nadialine er klar over hvor store smerter hendes momse har haft. Som jeg læser det, er Nadialine frustreret over hun ikke fik et ærligt svar, da hun spurgte ind til hvad det var de gav hendes momse, og får den besked det kun er i starten hun vil være så sovende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • nadialinevonbach

   <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • nadialinevonbach

   Hej ida.

   Tak for din kommentar. Jeg er fuldt ud forstående for alt hvad du skriver, og jeg har på intet tidspunkt været hverken egoistisk eller en Dick, som du så fint beskriver det. for jeg/vi har hele vejen igennem tænkt på hvad der var bedst for vores elskede momse. Jeg stiller bare spørgsmålstegn ved at der ikke på noget tidspunkt har været nogle, der har fortalt os inkl momse selv, hvad den sprøjte 100 procent var? (Så det provokere mig faktisk at du skriver jeg er yders mangelfuld af viden, og at jeg skal nedtone min kritik af sundhedsvæsnet, samt acceptere min mormors ønske og at sundhedsvæsnet ved MEGET MEGET MERE end mig) –

   Min mormor havde ikke noget ønske om en sprøjte der trin for trin skulle lukke hendes krop ned – og hvis hun havde fået af vide hvad denne sprøjte gjorde, kan det da godt være hun havde sagt ja til det, og så havde vi støttet hendes beslutning, men sådan lyder historien desværre bare ikke.

   jeg er blevet klar over at det åbenbart er en normal procedure når man når dertil, hvor sundhedspersonalet/lægerne beslutter at de ikke kan andet, end at smertedække en patient. (gir op på en patient) – men så skal de sgu også være klare i spyttet om hvad alternativerne er og hvad denne sprøjte OGSÅ gør udover at smertedække. Momse var godt klar over at hun ikke ville leve mange år endnu, men hun var bestemt ikke klar over, at hun ville “få hjælp” til at fremprovokere hendes død.

   Her skal det lige understreges at min mormor skulle starte på ny kemo i slut marts, og at det var blevet besluttet at hun sagtens kunne vente lidt, da hendes kræft ikke var fremtræden/voldsom. Det der gjorde at hun blev indlagt i første omgang var ikke hendes kræft, det var tværtimod forstoppelse – (som hun 1 gang nogle uger forinden, var blevet behandlet fint for.)

   Da hun blev indlagt d 26 februar blev hun scannet, og her fandt man en byld som man valgte at dræne (Denne byld var skyld i at tarmen var indsnævret og at der derfor ikke var fri passage, som man kan kalde det). – Man startede med at tilbyde hende en operation ,som så blev “taget fra hende” da man var bange for at hun ikke ville kunne holde til en operation. (eller som jeg tror – ikke mente det ville nytte noget, da hun alligevel var gammel – og at det så var spild af dyre resourcer – sundhedsvæsnet skal jo spare ik?)

   I stedet fik hun af vide at hun havde hun et hul på tarmen ( her mener jeg, hvordan kan man vide det, når man ikke har scannet hende efterfølgende/yderligere?) og hvorfor var det hul på tarmen der ikke, da man få dage forinden havde scannet hende og stukket et dræn ind i hende.? Der er mange ting der ikke hænger sammen. og det er vildt svært at beskrive hér, fordi der nettop er sket rigtig meget de 16-18 dage op til hendes fremprovokeret død.

   Hun fik i starten morfin, og det var fint for hende – hun var ved godt mod, lidt træt og markerede kun få gange lidt smerter i dagene op til, hvor man besluttede hendes skæbne (at give hende den hér sprøjte). Jeg var på hospitalet hver dag fra tidlig morgen til sen aften, så jeg har selv været der, under stort set alle samtaler med læger/sygeplejere, samt observeret momses tilstand på ret tæt hold.

   Som jeg så skrev til en tidligere læsers kommentar, fik min mormor på et tidspunkt ( nok efter en uges tid) stukket et papir i hånden, hvorpå hun sammen med min mor, onkel og moster skulle svare på nogle spørgsmål om hvordan hun havde det (min mor har bla efter min mormors eget ønske, været med ind over ALLE samtaler og beslutninger med sygeplejersker og div. læger) og jeg kan fortælle at der på intet tidspunkt er blevet nævnt noget om, hvad denne sprøjte OGSÅ gjorde, udover at smertedække. Der blev sågar sagt at hun ville være sovende de første 1-2 dage, og så ville hun ellers bare være vågen og fuldt smertedækket.

   well når det så er sagt, er momse her desværre ikke længere, så hvad nytter det at debattere om det. (det får jeg hende ikke tilbage af) og hvor hårdt det så end er, har hun nu spredt sine vinger og forladt hendes syge krop. Heldigvis har momse ikke lidt, og hun har levet et rigt liv, fyldt med kærlighed, og masser af gode oplevelser – . Men derfor synes jeg stadig, det er kritisk at patient og pårørende ikke bliver ordenligt informeret. Jeg er klar over at visse patienter selv tager denne beslutning, men kan berette om at det ikke er sådan i dette tilfælde..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Altså hvordan tænker du selv om det, hvis du skulle ligge følelserne på hylden?
  Kan det tænkes at hun faktisk ikke ønskede at i skulle vide noget om den behandling, fordi i så måske ville tale hende fra det?
  Som udgangspunkt må man jo ikke fortælle pårørende (eller andre) omkring en patient. Det er jo vores tavshedspligt som vi SKAL overholde.
  Og jeg oplever så tit at patienter faktisk ikke ønsker pårørende skal vide noget omkring en behandling (eller mangel på samme) fordi de så vil modsige sig, og det orker de faktisk ikke.
  Der er altid to sider af en sag, så husk at vend tallerken indimellem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • nadialinevonbach

   Det er helt fint at du skriver som du gør og sætter tingene i perspektiv, men nu er det bare sådan at vi fra dag 1 af momses sygdomsforløb har været med ind over alt, og især min mor, som sammen med min momse drøftede alt, hvilket var min mormors ønske, og det hun var mest tryk ved. også ved beslutningen om denne sprøjte. ingen var i tvivl om at momse var uhelbredelig og at hun var på vej mod livets sidste vers. Men ingen fortalte os at denne sprøjte var andet end bare smertestillende. der var ingen læger der kom ned til hende og drøftede denne beslutning med momse og min mor/min mors søskende. De skulle blot ( min mor, onkel og moster) sammen med momse udfylde et skema om hvordan hun havde det, og ud fra dette skema blev det besluttet at hun fik denne sprøjte, hvor hun efterfølgende blev meget sovende. Her spurgte jeg en sygeplejerske hvad denne sprøjte præcist var, og her fortalte hun at det var smertestillende medicin, som gjorde at momses sidste tid blev smertefri, at det var godt fordi den selv sprøjtede ind i interval og at det kun lige ville være de første 1-2 dage hun ville være sovende, før kroppen vænnede sig til det, og så ville hun blive “friskere”. Men når alt kommer til alt, synes jeg det var bedst for momse som det forløb sig, så hun var smertefri, og ikke skulle ligge med sin sygdom i jeg ved ikke hvor lang tid. Vi havde små moments hvor vi havde kontakt, men fra hun fik sprøjten til hun åndede ud 1 uge efter, var hun stort set sovende. Jeg mangler bare at man havde været mere klar i spyttet om hvad det var man valgte at give momse. Efterfølgende har jeg hørt andre der har været ligeså uvidende om denne metode.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Det kaldes passiv dødshjælp da handlingen ikke udføres med henblik på at tage livet men at fritage patienten for smerte, man ved dog godt at det ender med døden, Men man ved ikke hvornår og det er ikke målet i sig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • louise

  <3 Momse <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Det gør mig ondt med jeres momse ❤️ Morfinpumpe bliver ofte brugt – når alm morfin ikke dækker deres smerter. Min mand havde den koblet til i 2 mdr indtil han sov ind. Deres smerte er så store og heldigvis gør de alt for at holde dem smerte fri. Ofte blive de også meget trætte af sygdomme minus væske osv. De kunne godt ha fortalt jer om pumpen – Men ikke sikkert den er brugt som aktiv dødshjælp. Men bare som ren smertestillende. I har altid lov til til at få en samtale med læge sygepl og div efter dødsfald. Ofte hjælper det på alle tankerne der flyver. Hvis din momse har givet akt indsigt – må de fortælle alt. Din momse er et bedre sted nu. ❤️ Ingen smerter eller andet ondt. Hun sidder og kigger stolt på dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Nadialine,
  Først vil jeg gerne sige, at jeg er utroligt ked af at høre om din bedste. Men hun er helt sikkert et bedre sted nu, selvom det er skide hårdt at tænke på og komme igennem. Hun holder helt sikkert øje med dig 🙂

  For det andet vil jeg bare fortælle dig, at jeg godt kender til proceduren, og det er ikke ulovligt. Jeg læser til sygeplejerske og har hørt mig lidt omkring. Hvis din bedste havde stærke smerter eller ikke var i bedring giver man tit så meget morfin (men ikke så meget, så hun dør med det samme!!), at kroppen hurtigere vil give op. Det er en form for skjult og lovligt dødshjælp, men ikke ulovligt. Det er noget man har indført fordi aktiv dødshjælp er ulovligt i DK. Dog har sygeplejersken pligt til at fortælle dig/jer hvad der sker, hvis din bedste har accepteret at I må vide alt om hendes tilstand – hvis hun ikke har gjort det – så har sygeplejersken tavshedspligt, og må derfor intet fortælle dig og din familie.
  Jeg ved selvfølgelig ikke om det var det svar du søgte, men ellers må du skrive til mig igen. 🙂

  Knus!
  http://www.camillaoverby.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Jeg sender dig en masse tanker og virtuelle kram

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Det gør mig så ondt du har mistet din momse, hun var virkelig en dejlig kvinde.
  Kæmpe knus til dig <3

  Ps: Kan ikke lade være med og tænke på om lægen hed Henrik.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Min “bedstemor” var utrolig syg, og i enden valgte hendes plejehjem ikke give hende medicin mere indtil hun døde.. Også en form for dødshjælp!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Lets chat - Smid en kommentar <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chase your dreams - In high heels of course